Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Advarselsmeddelelse
Begivenheden har allerede fundet sted.

Klokkeringning til optagelse

NOV
26

Klokkeringning til optagelse


Dato Fredag d. 26. november 2021, Kl. 10:00 til kl. 11:00
Sted Storvorde Kirke, Tofthøjvej 1, 9280 Storvorde
Klokkeringning til optagelse

"Kirkeklokkerne skulle bruges til at varsle befolkningen i tilfælde af krig" 

Koldkrigsmuseet REGAN Vest, som er en del af Nordjyske Museer, er i øjeblikket i gang med at lave en ny udstilling som fortæller om Danmark og danskerne under den kolde krig. Udstillingen kommer til at hedde ”Hvis Krigen Kommer – frygt, håb og planlægning”. Koldkrigsmuseet består, ud over udstillingen, af en tjenestebolig og den 5500 m2 store hemmelige atombunker, som blev bygget til at huse regeringen og kongehuset under en krise eller krig. Museet forventes at åbne i det sene efterår 2022. 

Som en del af koldkrigsudstillingen fortælles der om, hvordan man påtænkte at alarmere befolkningen, hvis krigen kom. Den mest kendte metode til at alarmere befolkningen var ved brug af sirener og oplysninger om krisens omfang i radio og tv. Vi kender i dag til lyden af sirenerne fra den årlige test, hvor sirenerne hyler den første onsdag i maj.

Sirenerne havde under den kolde krig forskellige signaler, som kunne tages i brug, alt efter hvad faren bestod af. En måde man yderligere kunne alarmere befolkningen på, var ved brug af kirkeklokkerne på lokale kirker. Hvis der eksempelvis var fare for radioaktivt nedfald, så kunne man med kirkeklokkerne give et forvarsel om radioaktivt nedfald. Det var en lidt speciel ringning, hvor der blev givet 4 langsomme klemt med kirkeklokken efterfulgt af 30 sekunders pause. Denne klemten efterfulgt af pause skulle gerne foretages i 15 minutter i træk. Herefter forventede man, at befolkningen i lokalområdet var blevet gjort opmærksom på faren.

Koldkrigsmuseet REGAN Vest arbejder på at få etableret en lyttestation, hvor besøgende kan høre de forskellige varslingssignaler fra sirener og kirkeklokker. Men det har ikke været muligt for os at finde en lydfil med brug af kirkeklokkers klemten som signal om ”Forvarsel om radioaktivt nedfald”. Derfor er der lavet et samarbejde mellem Storvorde kirke og museet om at ringe ”Forvarsel om radioaktivt nedfald” med klokkerne i en kort periode til brug for optagelser af lyden. Ringningen vil foregå fredag den 26. november 2021 i en kort periode inden for tidsrummet 10.00 – 11.00

Med venlig hilsen

Ulla Varnke Sand Egeskov

Museumsinspektør, udstillingskoordinator

Koldkrigsmuseet REGAN Vest