Ny udstilling i Sognegården i Storvorde

Ny udstilling i Sognegården i Storvorde

Ny udstilling i Sognegården i Storvorde

# Nyt i Storvorde og Sejlflod

Ny udstilling i Sognegården i Storvorde

Vi vil prøve at komme vidt omkring inden for så mange kunstarter som muligt – vi har haft udstillinger af malerier, akvareller, mosaikker, blyants- og kultegninger, fotografier, skulpturer og keramik.

I denne udstilling vil vi vise, hvad der fremstilles inden for kunsthåndværk. Vi har valgt to genrer – kniplinger og patchwork. Vores kunsthåndværkere viser deres produkter og for kniplingens vedkommende et kniplebræt med kniplepinde. 

Kniplersken Karina Aagaard Thomsen, som underviser to hold i knipling på Gudumholm Husflidsskole og et hold på Karensminde-skolen i Støvring fortæller: ”Alt håndarbejde starter med en tanke, en idé: Det her vil jeg gerne kunne, og så sætter man sig for at lære at lave det. Når man har bestemt sig for at lære at kniple, skal man have god tid – tid til at øve sig. Det tager tid at lære de forskellige slag og at sætte dem sammen.

Vi starter med at lære de tre grundslag. Det er dem, der danner grundlag for alt i knipling. Når de er på plads, putter vi mere på efterhånden og laver noget, der ikke er for kompliceret, men det varer ikke længe, før man sidder med mange par (dvs. alt arbejde med pindene foregår parvis. Derfor angives antallet af pinde også i antal par, red.), hvilket man svor, aldrig kom til at ske.

"Vi laver alt fra store sjaler i groft garn til de fineste blonder i den tyndeste tråd – bordløbere, julekugler og alt derimellem. På knipleholdene er der altid gang i gode samtaler, og man får nye bekendtskaber.” Karina underviser både tirsdag, onsdag og torsdag. Alderen på holddeltagerne varierer fra 25 til 83 år.

Patchworkinstruktørerne Gitte Gjerløv Jensen og Ulla Gjerløv Christensen fortæller: ”Undervisningen i patchwork på Gudumholm Husflidsskole tager udgangspunkt i den enkelte kursists ønsker og behov. Det er meget individuelt, hvad den enkelte har interesse i at sy. "

Der er stor spredning på kursisternes niveau – nogle har syet i 25 år eller mere, mens andre er helt uden erfaring. Fælles for holdet er, at alle nyder at få lov til at nørde med det, de vil, og der er stor hjælpsomhed og erfaringsdeling på holdet, der lige nu består af 12 piger/kvinder mellem 14 og 80 år. Holdet er fuldtegnet, og der er venteliste.

De fleste syr på maskine, mens andre foretrækker at sy i hånden. Der bliver syet forskellige tæpper, tasker, forklæder, penalhuse, kosmetikpunge, dækkeservietter og grydelapper. Nogle gange tager vi udgangspunkt i en bestemt teknik/mønster og anvender den til det projekt, man ønsker at sy. Vi har bl.a. syet med teknikkerne Bargello, Flying Gees, Crasy Curved, Curvalicious og Log Cabin.

En sidegevinst er, at der opstår et fællesskab, hvor vi også kan vende store og små livsbegivenheder, og vi har interesse i hinandens ve og vel.

Udstillingen kan ses i Sognegårdens åbningstid december 2024 – marts 2025.

Tekst og foto af Merete Aarup-Kristensen

Du vil måske også kunne lide...

0
Feed